REHBERLİK BÜLTENİ: İnternete BAĞLI mıyız, BAĞIMLI MI?

REHBERLİK BÜLTENİ: İnternete BAĞLI mıyız, BAĞIMLI MI?

Geçtiğimiz günlerde görüştüğüm bir anne, 'Çocuklarımızı  teknolojiden nasıl uzak tutacağız? Oyun da oynuyoruz etkinlik de yapıyoruz ama bitiyor, bir süre sonra çocuklar sıkılıp telefona tablete koşuyor. Ne yapmalıyız?'   diye sordu. Biliyorum ki pek çok aile benzer sorunları yaşıyor.

18.12.2023 129

Diğer yandan teknolojinin faydalarını saymakla bitiremiyoruz. Teknoloji elimiz ayağımız gibi.
                Sevdiklerimizden uzak kaldığımızda, teknoloji sayesinde özlem giderdik

                Okullarımız kapandığı süreçte, teknoloji sayesinde öğretmeye öğrenmeye devam ettik,               

                Eskisinden çok daha fazla ekran karşısındayız. Şu yazıyı sizlere ulaştırabilmem teknoloji sayesinde...

   Öğrencilerle sınıf rehberliği yaparken teknoloji bağımlılığını anlatmak için bağımlılık nedir sorusu ile başlıyordum. İlk akıllarına gelen zararlı maddeler oluyordu. "Bunlar zararlı mıdır? - Evet öğretmenim zararlıdır ? "Peki teknoloji bağımlılık yapar mı? - Evet yapar. "Teknoloji zararlı mıdır çocuklar ?" İşte kafaların karıştığı nokta burası; bu kadar yararlı olan nasıl bu kadar zararlı olabilir...

  Bağlı olmak ama bağımlı olmamak. Anahtar cümlemiz sınır koymak...

  Peki ama nasıl? 

   Çocuğun elinden bir şey alırsanız yerine mutlaka başka bir şey vermelisiniz. 'Telefonu elinden bırak, etkinlik yap!' dediğimizde çocuk hem dersten soğuyacak hem de en kısa sürede telefonu tekrar geri almak için çaba sarfedecektir. Telefonunu bırakmasını istiyorsak yerine eğlenceli vakit geçireceği başka bir alternatif sunmalıyız.

 Ailecek oynanacak oyunlar, puzzle, bulmaca, aile sohbetleri, kitap okuma saatleri birlikte yapılan ev işleri bunlardan bazıları. 

 Çocuklara bir şey yapmasını söylerken unutulmaması gerekenlerden biri de söylediklerimizin değil yaptıklarımızın dikkate alındığıdır. Telefonu elinden düşürmeyen bir anne, sürekli internette oyun oynayan bir babanın teknoloji ile ilgili nasihatleri işe yaramayacaktır.
              Çocuklar teknoloji ile sınırlı zaman geçirsin istiyoruz ancak bu kuralı çoğu zaman biz ihlal ediyoruz. Eline telefon verdiğimiz çocuklar gürültü yapmıyorlar, kardeşleri ile kavga etmiyorlar. Hele misafir falan varsa vazgeçilmez çözüm, o kadar 'zararsız' hale geliyorlar ki odada var mı yok mu fark etmiyorsunuz bile. O an için çözüm gibi gelen bu durum daha sonra büyük sorunlara yol açabiliyor.

Dikkati dağınık, çabuk öfkelenen, öfkesini ve dürtülerini kontrol edemeyen, öğrendiklerini çabuk unutan çocukların sayısının gün geçtikçe arttığını sizler de gözlemleyebilirsiniz...
           Konuyla ilgili yararlanabileceğiniz pek çok kaynak var. İşte onlardan bazıları:

ü  Siber Zorbalık Broşürü için tıklayınız

ü  Güvenli İnternet Kullanımı Broşürü için tıklayınız

ü  Teknoloji Bağımlılığı Anaokul Modülühttps://anaokul.tbm.org.tr/